Friday, March 20, 2009

MESYUARAT AGUNG PEMUDA PAS KAWASAN KALI KE-15

SMU(A) Taqaddum Maarif, Pasir Tumbuh
Sabtu, 14 March 2009

“Marilah kita renungkan, saat-saat tragis kejatuhan zaman keagungan islam dengan berakhirnya pemerintahan Kerajaan Uthmaniah. Adalah menjadi tanggungjawab kita berjuang ke titisan darah terakhir bagi memastikan islam kan terus bersinar”

Ust Nik Abduh Nik Abd Aziz,
Timbalan Ketua Pemuda PAS Kelantan

Mesyuarat Agung Pemuda PAS Kawasan Kbg Kerian telah melabuhkan tirainya. Beberapa kejutan telah berlaku, termasuklah kemunculan beberapa muka baru yang mendapat perhatian para perwakilan.

Majlis perasmian telah bermula dengan sesi tazkirah ringkas oleh KP Pasir Tumbuh, Ust Abd Fattah yang meminta para perwakilan & pemerhati menghayati sirah perjuangan nabi SAW. Seterusnya diikuti pula dengan nyanyian lagu rasmi PAS dan alunan merdu bacaan ayat-ayat suci Al Quran oleh Bilal Masjid Sultan Ismail Petra, Kbg Kerian yang juga merupakan bekas peserta Akademi Al Quran (AQ) Sdra Khairul Azwa.

Mesyuarat yang diadakan setahun sekali itu mempunyai bebarapa agenda untuk diketengahkan antaranya, mengesah dan menerima peringatan mesyuarat sesi lepas, membentang dan menerima penyata kewangan tahun lepas, memilih perwakilan ke mesyuarat agung PAS kawasan dan muktamar pemuda negeri, memilih jawatankuasa kerja 2009-2011 dan membahaskan usul-usul daripada ahli.

Ketua DP2K3, Cikgu Mohd Nuri dalam ucapan aluannya telah mengejutkan semua dengan hasratnya menarik diri dari mempertahankan jawatannya. Beliau juga mengumumkan Timb Ketua, Ust Zulkifli Husin menang tanpa bertanding bagi jawatan Ketua Pemuda. Rakaman terima kasih dan kemaafan juga beliau utarakan sekiranya semasa menerajui DP2K3 selama ini wujud keputusan, pandangan mahupun tingkah laku yang mengguris perasaan semua, sambil berharap DP2K3 terus mengorak langkah kehadapan di bawah kepimpinan baru.Sementara itu, Timb YDP PAS Kawasan yang juga ADUN Pasir Tumbuh, YB Ust Baihaki Atiqullah menarik perhatian semua dengan mengimbas semula sejarah kekejaman UMNO dalam sejarah politik tanahair.

Manakala Ust Nik Abduh, Timbalan Ketua Pemuda PAS Kelantan dalam ucapan perasmiannya berbangga dengan pemuda PAS Kubang Kerian yang mempunyai ramai pelapis berkaliber yang bakal mewarisi kepimpinan dan perjuangan pimpinan sebelum ini. Beliau juga mahu pemuda menjadikan perjuangan PAS ini sebagai satu wadah yang berterusan ke arah menegakkan syiar islam dengan menjadikan sejarah kejatuhan kerajaan islam masa silam sebagai satu pengajaran berguna bagi memantapkan jemaah mahupun parti.

KEPUTUSAN PEMILIHAN AJK DP2K3 SESI 2009-2011

Ketua - Ust Zulkifli b Husain
Timb. Ketua - Ust Hafiz b. Musa
Naib Ketua - Ust Mat Bukhari b. Muhamad

AJK Yg Dipilih

1. Muzani b Mohamad
2. Ust Abd Fatah
3. Ust Ilias Ahmad
4. Ust Zahari b. Mohd Nor
5. Mohd Redwan b. Ilias
6. Nik Azhan
7. Kamaruzzaman
8. Khairul Anuar

Wallahua'lam

0 pendapat: