Thursday, April 2, 2009

BUKIT SELAMBAU :- SATU ANALISIS

PRK Dun Bukit Selambau, Kedah akan diadakan pada 7 April ini. Berbanding dengan Bukit Gantang dan Batang Air yang diadakan berikutan kematian penyandangnya, manakala PRK Bukit Selambau diadakan ekoran perletakan jawatan oleh Adunnya yang tidak tahan ditekan oleh hulubalang UMNO-BN. Tekanan politik diwujudkan dengan cara mengugut, mengancam serta membuat tawaran berupa rasuah untuk 'memindahkan' kerusi Dun berkenaan secara paksa selain beberapa kerusi Dun yang lain. Maka kegagalan BN memperolehi Dun-dun berkenaan secara mudah akan menyaksikan Pakatan Rakyat berhadapan kejahatan BN buat sekian kalinya pada PRK Bukit Selambau.

Akan tetapi, jika di Bukit Gantang para pengundinya perlu bangkit untuk memberi mesej jelas penolakan rakyat kepada rompakan kuasa di Perak, manakala, Bukit Selambau pula pengundi perlu memastikan BN kekal kalah untuk menunjukkan kuasa rakyat dalam menafikan usaha-usaha BN menjatuhkan Kerajaan Pakatan Rakyat Kedah secara tidak demokratik.

Kita adalah rakyat, yang perlu bertidak sebagai penyelamat negara dari politik ganas yang bakal berlaku di bawah pemerintahan Najib. Rekod Najib bukanlah bersih. Skandal beliau dan tindak-tanduknya terhadap Pakatan Rakyat telah kita sedia maklum. Kemenangan Pakatan Rakyat juga akan menjadi suara untuk menafikan dakwaan Umno bahawa mereka telah berubah serta kembali diterima rakyat.

ALANGKAH RAMAINYA CAlON BEBAS

Ya, memang daRi satu sudut ianya lambang demokrasi. Namun, dari sudut lain ianya dilihat sebagai usaha terancag BN untuk menjatuhkan Kerajaan Pakatan Rakyat di Kedah. Setuju atau tidak kesemua calon Bebas tersebut merupakan proksi BN yang bertujuan melarikan undi.

Tetapi yang baculnya, media pro-BN mendakwa ramainya calon bebas sebagai lambang perpecahan dalam Pakatan Rakyat. Sedangkan kalau diperhatikan, hakikat sebenar menunjukkan bahawa calon-calon tersebut mempunyai latarbelakang keterlibatan dan jawatan mereka dalam parti-parti komponen BN.

BAKAL EXCO

Pemilihan Manikumar ternyata tepat. Walaupun berketurunan India, beliau juga rapat dengan kaum lain. Beliau bukan sahaja dibesarkan dalam kelompok masyarakat pelbagai kaum, malah mendapat pendidikan dari sekolah yang ramai pelajar Cina dan Melayu selain isterinya juga mengajar di sekolah aliran Cina.

Manikumar bukan sahaja perlu menang untuk menjadi Adun Pakatan Rakyat bagi Bukit Selambau, tetapi beliau adalah bakal exco sekiranya menang. Kerajaan Kedah telah melengkapkan Exco mereka dari pelbagai kaum utama di Semenanjung Malaysia kecuali India, oleh itu bagi PRK Bukit Selambau ini menuntut kepada perlunya Pakatan Rakyat meletakkan calon India.

Selain itu, beliau juga termasuk dalam kelompok berpendidikan tinggi dan profesional. Ciri-ciri ini memenuhi perjuangan Pakatan Rakyat ke arah membawa masa depan Malaysia sebagai sebuah negara yang bersatu terdiri dari masyarakat pelbagai kaum. Sedang parti komponen BN pula akan bersisa dan ketinggalan dari arus mentaliti dan perpaduan kaum yang semakin utuh di bawah Pakatan Rakyat.

AGENSI KERAJAAN MENJADI ALAT

Pilihan raya adalah melibatkan pertandingan antara sesama parti politik untuk membentuk kerajaan. Sayangnya di Malaysia, BN telah menjadikan jentera kerajaan sebagai kuda tunggangan untuk kepentingan parti mereka. Lantaran itulah dapat dilihat begitu banyak sekali kenderaan-kenderaan agensi kerajaan pada tempoh berkempen ini yang sepatutnya dimasukkan dalam senarai sebagai 'mangkuk mee segera'. Malah janji Najib bahawa tidak akan ada projek 'mee segera' pada PRK ini nyata bohong belaka. BN dan projek sememangnya tidak dapat dipisahkan.

Selain itu, antara yang perlu juga dipertikaikan ialah peranan pasukan polis. Jika kehadiran ramai anggota polis pada PRK Kuala Terengganu dikatakan bertujuan untuk menjaga keselamatan, tujuan itu dilihat telah tercemar untuk PRK Bukit Selambau. Pada malam ceramah Anwar Ibrahim di Taman Ria Jaya, Sungai Petani 23 Mac lalu, beberapa orang awam telah mengalami kecederaan termasuk dilaporkan media pro-BN bahawa tiga anggota polis turut cedera. Tetapi dalam suasana yang lebih 'panas' iaitu semasa hari penamaan calon, langsung tidak berlaku perkara yang tidak diingini.

Kesimpulannya sangat mudah. Jika tidak ada sebarang kacau ganggu atau provokasi polis tentunya tidak ada seorang pun yang bertindak diluar batasan. Tiada yang cedera dari mana-mana pihak mahupun tiada kos-kos lain terlibat. Oleh itu, anggota polis perlu benar-benar hanya menjadi anggota keselamatan bukannya menjadi sebahagian penggerak agenda BN. Wallahua’lam

e_where2006@yahoo.com

0 pendapat: