Saturday, August 2, 2008

REHLAH MAHABBAH DPPNK '08

Khamis - Sabtu
31 Julai – 2 Ogos 2008

Alhamdulillah, Baru-baru ini seramai 09 orang AJK DP2K3 telah mengikuti konvoi dalam program Rehlah Mahabbah Dewan Pemuda PAS Negeri Kelantan (DPPNK) 2008 ke Pulau Pangkor, Perak. Program tahunan ini dianjurkan oleh DPPNK yang bertujuan untuk memupuk, merapatkan ukhuwwah serta menjalinkan persefahaman di antara sesama ahli.

Khamis, 31 Julai

DP2K3 telah diketuai oleh Ketua Pemuda, Sdr Mohd Nuri Mat Yaakub. Rombongan telah bertolak dari SMU(A) Taqaddum Maarif, Pasir Tumbuh jam 10.00 pagi dengan menaiki 02 buah MPV dan seterusnya bergabung bersama dengan kesemua AJK pemuda kawasan yang lain di Jeti Lumut, pada jam 5.30 petang. Seterusnya, rombongan bertolak ke Pulau Pangkor pukul 6 petang dengan menaiki feri. Kesemua peserta menginap di Telok Dalam Resort, Pulau Pangkor.

Jumaat, 01 Ogos

Program bermula keesokan harinya dengan Subuh berjamaah diikuti dengan kuliah ringkas yang di sampaikan oleh salah seorang AJK DP2k3. Selepas makan pagi, acara sukaneka pula diadakan dengan melibatkan penyertaan kesemua AJK kawasan dalam beberapa acara sukan.

Selepas Zohor pula, program di teruskan dengan acara snorkling, mandi-manda dan sesetengah peserta pula mengambil peluang mengelilingi pulau yang bagaikan gunung di tengah lautan :- menghayati keindahan ciptaan Illahi. Benarlah, alam semesta menjadi ‘kitab terbuka’ bagi manusia dalam mengenal Tuhannya, selain dari kitab Al-Quran itu sendiri.

Al-Anbiya’: ayat 31 - “Dan Kami telah menjadikan dibumi ini gunung-gunung yang kukuh agar ia (tidak) goncang bersama mereka, dan Kami jadikan (pula) di sana jalan-jalan yang luas, agar mereka mendapat petunjuk”.

Sebelah malamnya pula, selepas solat maghrib & Isya' berjamaah, para peserta dihidang pula dengan aktiviti BBQ yang disediakan oleh pihak resort dan diselitkan dengan acara lakonan dan pelbagai lagi yang disertai oleh setiap peserta bagi mewakili kawasan masing2.

Sabtu, 02 Ogos 2008

Selesai solat dan kuliah subuh, para peserta bergegas ke destinasi yang terakhir iaitu ke kediaman rasmi MB Perak bagi mengikuti taklimat oleh kerajaan negeri, sebelum pulang ke Kelantan melalui Cameron Highlands.0 pendapat: