Saturday, September 26, 2009

Perutusan Eidulfitri 1430 DPPNK

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..

Allahuakbar, allahuakbar, allahuakbar.
Allahuakbar, allahuakbar, allahuakbar.
Allahuakbar, allahuakbar, allahuakbar.

Segala puji bagi bagi Allah SWT, selawat dan salam untuk junjungan besar Nabi Muhammad SAW serta sleuruh ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya.

Saya bagi pihak Dewan Pemuda PAS Negeri Kelantan (DPPNK) mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, kepada rakyat negeri Kelantan terutama para pendokong wadah perjuangan Islam yang suci dan lebih khusus lagi kepada para pemuda Islam yang telah beristiqamah dengan perjuangan Islam serta tidak ketinggalan kepada seluruh muslimin-muslimat di negara Malaysia ini.

Dengan berakhirnya Ramadhan, Syawal pula tiba di ambang kehidupan dengan membawa nafas Aidil Fitri sebagai hari kebesaran kurniaan Allah SWT setelah kita menunaikan ibadat puasa selama sebulan. Islam menganjurkan kita memuji nama Allah apabila menjelangnya Syawal, memanjatkan rasa syukur kerana berjaya melalui ujian besar menghadapi Ramadhan serta berharap agar segala amalan kita sepanjang Ramadhan yang berlalu diterima oleh Allah SWT.

Sesungguhnya puasa yang telah kita lalui tidak bertujuan melainkan membentuk kita menjadi insan yang bertaqwa. Di tengah-tengah kemelut berdepan dengan segala macam ujian daripada Allah SWT berbentuk wabak penyakit, masalah sosial, kejahilan dan kepincangan sistem masyarakat yang berpunca daripada hilangnya rasa taqwa, maka ibadat puasa diharapkan dapat mengembalikan semula kekuatan yang telah hilang daripada umat Islam.

Bagi pihak DPPNK, saya mengharapkan agar kita masing-masing meningkatkan ketaqwaan kepada Allah SWT dengan berlaku adil dan menyempurnakan amanah yang dipikulkan Allah SWT ke atas bahu kita dengan sebaik-baiknya. Semoga perjuangan Islam yang kelihatannya semakin diterima oleh masyarakat Malaysia terus berdiri tegak memacu perubahan ke arah yang lebih positif untuk masa depan ummah di negara ini, Insya-Allah.

Sekali lagi, DPPNK mengucapkan selamat hari raya aidilfitri, selamat pulang ke kampung halaman kepada anak-anak perantauan. Semoga Allah memberkati kita semua, Insya-Allah.

Allahuakbar allahuakbar allahuakbar.

YB HAJI ABDUL LATIFF BIN ABDUL RAHMAN
Ketua
Dewan Pemuda PAS Negeri Kelantan (DPPNK) 2009/2011

Bertarikh : 1 Syawal 1430H / 20 September 2009

0 pendapat: